
Het begin
Het is jongerenvereniging “De Instuif” geweest die de aanzet heeft gegeven tot het vieren van karnaval in Waarland. Deze jongerenvereniging organiseerde in die tijd al vele activiteiten en kreeg op een gegeven moment de volgende uitspraak om de oren: ‘Karnaval vieren in Waarland, dat lukt nooit!’. Onder leiding van kapelaan E.A. Karregat en het bestuur van “De Instuif” was het eerste plan om in het voorjaar van 1965 al karnaval te organiseren.
Dit bleek echter te kort dag en om ideeën op te doen ging het eerste, zevenkoppige, bestuur de kunst afkijken in Zuid-Scharwoude. Daar werd de dikke dinsdag van 1965 in De Schelvis bezocht. In tegenstelling tot het karnaval in het zuiden van Nederland waren hier geen prins en hofhouding aanwezig: slechts drie personen aan een tafeltje vormden de jury voor de voorbij hossende menigte. Dit moest in Waarland beter geregeld worden.
In de zomer van ’65 werden er aardig wat uurtjes besteed aan het zoeken naar een Raad van Elf, een Prins en een locatie voor karnaval 1966. Het jeugdhuis was naar verwachting te klein voor de vele feestgangers, vandaar dat men contact zocht met de heer C.L. Valk, toenmalig eigenaar van café De Posthoorn. Ondanks dat de meeste plannen al gedurende 1965 werden ontwikkeld en uitgevoerd, werd op 11 november pas de eerste officiële vergadering gehouden van de organisatie, onder leiding van het bestuur van “De Instuif”. Dit werd de oprichtingsdatum van de karnavalsvereniging.
De naam “De Kluivers” was een idee van Johan Zutt, lid van de eerste Raad van Elf. Tot eerste Prins werd Gert Volkers gekozen en hij nam de naam Prins Hap I aan. Een hofdame zoeken bleek een lastige opgave, er kon geen keuze gemaakt worden. Daarom hebben De Kluivers vanaf het begin al een duo als hofdames. Aan de zijde van Prins Hap I startten Bertha Beemsterboer en Ria Zutt.
Het eerste karnaval in Waarland
In 1966 werd er voor het eerst karnaval gevierd in Waarland, waarbij de kledij vanzelfsprekend afweek van tegenwoordig. Prins Hap I vierde het eerste karnaval in een heus narrenpak, de hofdames stonden in statige japonnen aan zijn zijde en de Raad van Elf moest het doen met een boerenkiel, rode zakdoek en een boerenpet. Het eerste karnavalsfeest op 22 februari 1966 werd door 332 betalende bezoekers bezocht, waarvan er ruim 100 man verkleed aanwezig was.
Ondanks het succes van de eerste dikke dinsdag qua sfeer en bezoekers, moest de organisatie toch afsluiten met een negatief resultaat. Desalniettemin werd besloten om na dit eerste karnavalfeest De Kluivers als zelfstandige vereniging door te laten gaan.
De eerste moeilijke jaren
Het lukte de organisatie in 1966 nog wel om de vergunningen voor een karnavalsfeest rond te krijgen, in 1967 deed de gemeente hier wat moeilijker over. Een sceptische houding van de ambtenaren lag hieraan ten grondslag, maar na een bezoek van Prins Hap I en zijn gevolg aan het Elisabeth Ziekenhuis in Alkmaar, alwaar de toenmalige burgemeester V.M. Nolet verpleegd werd, veranderde die houding en deed de gemeente zelfs voorstellen om het karnaval voor een bredere groep mensen aantrekkelijker te maken. Of één en ander met elkaar te maken heeft, zullen we nooit weten.
Feit is dat het in de jaren erna hard is gegaan en het Waarlands karnaval snel is uitgebreid met een maandagavond (bijeenkomst voor ouderen) in 1967 en een jaar later in 1968 met een extra feest op zondagavond. Vanaf 1968 werd Waarland tijdens karnaval omgedoopt tot Kluivenburg en veranderde de naam De Posthoorn in Kluivenhoorn.
Karnaval in Kluivenburg is nét effe anders
Het moge duidelijk zijn dat het karnaval wat in Waarland wordt gevierd weliswaar gelijkenissen vertoont met het bekende karnaval in het zuiden van Nederland, maar toch anders wordt gevierd. Waar er in het zuiden wordt vastgehouden aan zeer strenge tradities, is in Waarland het karnaval van jaar tot jaar steeds een beetje veranderd. Wat altijd centraal stond en nog steeds staat, is dat het een enorm sociaal dorpsfeest is waar velen van binnen en buiten Waarland zich bij aansluiten. In Kluivenburg gelden onze eigen tradities die in de loop der jaren zijn gevormd en waar een feest wordt georganiseerd door De Kluivers, voor iedereen.
De uitspraak waar dit overzicht mee begon: ‘Karnaval vieren in Waarland, dat lukt nooit!’, is duidelijk weerlegd door De Kluivers. Jaar in jaar uit verkleedden zich Waarlanders tijdens karnaval om mee te dingen naar de prijzen, die werden toegekend door een deskundige jury. De juryleden bleven vaak enkele jaren ‘in dienst’, om zo te kunnen zorgen dat de beste creatie met de prijs naar huis ging. Dit was echter pas na enkele jaren, want in de eerste jaren na de oprichting was deze taak voorbehouden aan de Prins en zijn Raad van Elf. Toen bleek dat het aantal verkleden te groot werd om door de hofhouding gejureerd te worden, werd een afzonderlijke deskundige jury in het leven geroepen. Deze jury kwam, om de onafhankelijkheid te waarborgen, uit de omringende dorpen Dirkshorn, Heerhugowaard, Lutjewinkel, Noord-Scharwoude, Schagen en ‘t Veld.
Ere-kluiver
Al vanaf de allereerste dikke dinsdag werd de best verklede bezoeker uitgeroepen tot Ere-kluiver. In de eerste elf jaar waren dit:
1966 Joke Cornelisse
1967 Sjaak Jansen
1968 Jo Bakker
1969 Jo Bakker
1970 Sjaak Jansen
1971 Carla Beemsterboer-Klaver en Arie Groen
1972 Trudy Zutt
1973 Annelies Bakker
1974 Dick Droog
1975 Hans Zutt
1976 Kees Klaver
Optochten
De optocht door Kluivenburg volgde in den beginne de route Veluweweg-Beemsterboerweg-Weelweg-Veluweweg-Kerkstraat-Volleringweg-Jonkerstraat-Kerkstraat-Veluweweg en werd van klanken voorzien door Zijdewinder Ab de Wit met zijn draaiorgel.
De rondrit door Kluivenburg werd in de eerste jaren op de dinsdag gehouden, pas in 1971 werd dit verschoven naar de zondag. De belangrijkste reden: dan is er op dinsdag meer tijd om wat extra’s te doen. Zodoende werd het karnaval wederom uitgebreid. Ook was het feit dat het niet meer op een werkdag werd gehouden een goede reden voor de verplaatsing.
In 1973 volgde de volgende grote verandering met betrekking tot de optocht: de categorie Praalwagens werd toegevoegd. Om hier in 1974 nog meer animo voor te creëeren werden er waardebonnen gegeven (respectievelijk fl. 100,- en fl. 75,-) voor de eerste en tweede plaats. In 1975 werd de publieksprijs ingevoerd, in het eerste jaar was dit al direct duidelijk: het publiek en de jury kozen verschillende praalwagens als prijswinnaar.
Hoogtepunten van de 1e 11 jaar
11-11-1965 Oprichting De Kluivers, installatie Prins Hap I
22-2-1966 Eerste karnaval in Waarland
8-3-1966 De Kluivers worden een zelfstandige vereniging
7-2-1967 Eerste ballonnenwedstrijd van De Kluivers met ruim 500 ballonnen
11-11-1968 Prins Hap I wordt opgevolgd door Prins Hap II (Cees Schrama)
21-2-1971 Voor het eerst wordt Kluivenburg geopend door een vertegewoordiger van de gemeente (wethouder Th. Pater)De optocht wordt voor het eerst op zondag gehouden
11-11-1971 De eerste twee hofdames worden opgevolgd door een nieuw duo (Annemieke Bruin en Bets Dekker)
5-2-1972 De eerste K4 wordt uitgegeven. Dit is een Kluivenburgse variant op dorpsblad de W4, waarbij Wat Waarland Wekelijks Weet is omgetoverd tot Karnaval in Kluivenburg, is Kluivers Klucht.
13-2-1972 Burgemeester Wesselink opent Kluivenburg, hij is de eerste burgemeester die deze eer heeft
14-2-1972 De eerste Orde van de Snertpan wordt uitgereikt aan Th. Pater en G. Zuijdam
11-11-1972 De historiche voetbalwedstrijd tussen Radio Veronica en De Kluivers wordt om 11 over 11 afgetrapt, de etherpiraten winnen met 6-2Op dezelfde dag wordt Prins Hap II opgevolgd door Prins Hap III (Siem Bruin)
14-1-1973 Irma Volkers, Marian Zwagerman en Frank Houtenbos vormen zangtrio De Spliterwten
11-11-1973 De geplande voetbalwedstrijd tussen het Nederlands Artiesten Elftal en De Kluivers kan vanwege de oliecrisis geen doorgang vindenWel worden Marjan Koppes en Els Ruiter de nieuwe hofdames
3-12-1973 Carnavalsvereniging De Kluivers wordt Koninklijk goedgekeurd door Koningin Juliana
25-2-1974 Het Sabinahof wordt voor het eerst omgedoopt tot Kluivenhof
9-11-1974 Prins Hap III krijgt de eer om Prins Manico van Bessenburcht te installeren
11-11-1974 Gert Volkers wordt de eerste adjudant van Kluivenburg
7-11-1975 De jubileumeditie van de K4 telt een oplage van 3000 stuks
11-11-1975 Het lustrumseizoen wordt geopend en een deel van fanfare “Samen Voorwaarts” werpt zich op als hofkapel van de Kluivers onder de naam “De Mergpijpen”
17-1-1976 Groots Prinsenbal bij De Kluivers met 6 gastverenigingen
14-2-1976 Burgemeester Wesselink biedt namens de gemeente Harenkarspel in totaal fl. 1111,- aan te ere van het 11-jarig bestaan
7-7-1976 In de W4 verschijnt een oproep voor deelname aan een dansmariekegroep van De Kluivers
11-11-1976 Opening van het twaalfde karnavalsseizoen in Waarland, waarbij de dansmariekes de naam de Knieschijfjes krijgen
11-12-1976 Tweelingzusjes Joke en Ria Dekker treden aan als nieuwe hofdames