1987-1998

De Kluivers: een hardwerkende en zelfstandige vereniging

”Oigentlek is ut wat verwonderloik dat Waarlands karnaval zich niet onderscheid van noem er maar ietje in ut zuiden baivoorbeeld: Maasbracht, Berchem, Sint Oedenrode of noem maar op. […] Nag ien ding schiet me te binne. Taidens ien optocht was onwijs veul confetti strooit. Toen ik enkele weke leiter ien keer onder main motorkap weze most, liek ut wel of ut sneeuwt had. Main hille motorblok was nag wit en niet van de sneeuw. Main auto had parkeerd staan langs de Waarlander optochtroute. Ok da’s karnaval.”
Dit verhaal is te lezen in het supplement “33 jaar De Kluivers”, samengesteld door Arnold Lantman. Hieruit spreekt het unieke van de Waarlandse karnavalscultuur, die te vergelijken is met die in het zuiden van Nederland. Daarnaast is de vereniging heel goed in staat om zichzelf in stand te houden door acties en activiteiten, waardoor het feest van beneden de rivieren ook in ons dorp groots wordt gevierd.

Op 17 januari 1987 openen De Kluivers hun lustrumjaar met een optreden van De Havenzangers in de Kluivenhoorn en op het prinsenbal eind januari komen zes verenigingen op bezoek. Bijzonder was dat de officiële opening van het Waarlandse karnaval op 27 februari niet in Waarland zelf was, maar in de Raadszaal van het gemeentehuis in Dirkshorn, alwaar mede-oprichter Arnold Lantmand door voorzitter Jan Stoop werd verrast met een eerste ‘Gouden Kluivers reversspeld’. Daarna trokken Prins Kluif I en zijn gevolg naar de Kluivenhoorn, waar Siem Jonker de ‘Orde van de Snertpan’ in ontvangst mocht nemen.

De optocht van 1987 was bijzonder groot en telde niet minder dan acht muziekkorpsen tussen de bonte stoet van verkleden en praalwagens. Wel werd er met angst en beven naar de weersverwachting gekeken, omdat er vanuit het oosten een ijzige kou op kwam zetten. Gelukkig ondervond de optocht (in tegenstelling tot het overige verkeer in de provincie) geen hinder en kon het evenement gewoon doorgang vinden.

Vernieuwing en ontwikkeling
In het jubileumjaar 1987 werd er tevens nog een nieuw initiatief toegevoegd aan het carnaval in Waarland: voor het eerst werd de Miniraad gekozen. Sindsdien is de oudste basisschooljeugd nauw betrokken bij de viering van carnaval en niet meer weg te denken uit onze activiteiten. Destijds was Ernest Zutt de eerste Jeugdprins en hij werd vergezeld door hofdametjes (zo heetten ze toen…) Daniëlle van Dijk en Lotti Jong.

Ook werd medio 1986 (en dus in het lustrumseizoen) de Stichting B.A.K. opgericht. Dit is een stichting die zich inzet voor de Bevordering van Activiteiten Kluivers en bestond bij de oprichting uit Koos Bruin, Arnold Lantman, Cor van Herk, Gerard Hoedjes en Siem Stam. Middels deze stichting werden en worden er tot op de dag van vandaag vele activiteiten georganiseerd, waarbij voornamelijk de eigen leden zorgen voor de inkomsten die nodig zijn om carnaval te kunnen organiseren in Kluivenburg.

Boerenbruiloften
In 1988 wordt er voor de vijfde keer in de historie een Boerenbruiloft gehouden, met Lau en Bets Stoop-Vermeulen als gelukkig bruidspaar. De muzikale omlijsting hierbij was in handen van Hans Knijn. De Boerenbruiloft is de jaren daarna een blijvende traditie tot en met 1994. In 1995 komt het niet meer voor op het programma van De Kluivers, al organiseert dat jaar het verzorgingstehuis er zelf nog wel één: bewoner Jan Jansen is de bruidegom en vormt met activiteitenbegeleidster Trees Petra een bijzonder paar in de Kluivenhof (Sabinahof).

Club van het Jaar
In het seizoen ’88-’89 is er voor het eerst een vereniging onderscheiden als ‘Club van het Jaar’. Tijdens de openingsavond op 11 november 1988 viel fanfarekorps Samen Voorwaarts deze eer ten deel, wegens “haar bijzonder en vele verdiensten voor Waarland in het algemeen en haar inwoners in het bijzonder; als onderstreeping en blijk van bijzondere waardering en erkentelijkheid’ werd het korps geëerd.
De ‘Club van het Jaar’ wordt in de jaren daarna nog vier keer uitgereikt:
1988: Fanfare Samen Voorwaarts
1989: Organisatiecomité IW3
1990: Stichting Eeuwfeest Slootgaard-Waarland
1991: Stichting Badpop
1992: De Zonnebloem

In 1990 bereidde de Stichting B.A.K. in het geheim een bijzondere krant voor, die op 25 februari 1990 in alle vroegte bij alle Waarlanders in de bus valt. Het betreft een door de middenstand gesteunde actie met de titel ‘Kwartje Karnaval’, die inhaakt op 25 jaar carnaval in Waarland. Zo heeft Bakkerij Beemsterboer een heerlijke slagroomcake voor 22 kwartjes en heb je voor één kwartje 250 gram versgebrande pinda’s bij een kilo kaas van ’t Kaaswinkeltje van Bert en Els Kuijs.

Eeuwfeest in Waarland
In september 1990 werden De Kluivers gevraagd door de Stichting Eeuwfeest Slootgaard-Waarland voor het organiseren van een historische optocht. Een grote eer bij een bijzonder evenement, die vele duizenden bezoekers uit heel Noord-Holland naar Waarland bracht. De mega-optocht was een groot succes, mede dankzij de jarenlange ervaring van De Kluivers

Tijdens Kluivenburg 1991 werd er wederom getwijfeld aan het doorgang vinden van de optocht. Het vroor bij aanvang van de optocht immers -5 graden Celsius, waardoor de muziekkorpsen geen acte de présence konden geven (de blaasventielen van de instrumenten waren bevroren). Gelukkig wist het bestuur van De Kluivers een draaiorgel naar het dorp te halen en kon de optocht mét muziek doorgaan.

Nieuw tijdperk?
Tijdens de openingsavond van seizoen ’93-’94 trad Frank Smit af als adjudant en vonden de Kluivers in Cor van Herk zijn opvolger als rechterhand van Prins Kluif I (Mart Schrijver). Deze laatstgenoemde werd op 11 februari 1994 geëerd wegens zijn bijzondere jubileum 11 jaar Prins der Kluivers te zijn. Lange verbintenissen als Raadsleden waren er dat jaar ook voor Siem Stam (11 jaar), Siem Bruin en Jan Stoop (beiden 22 jaar).
Op de laatste dag van carnaval 1994 werden Siem Bruin en Jan Stoop verrast met de ‘Gouden Kluivers reversspeld’ en ontving Mart Schrijver een extra (voor dat jaar) Orde van de Snertpan.

Het bleek ook het laatste jaar te zijn voor Prins Kluif I, maar ook voor een aantal andere zeer prominente leden. Zo zwaaiden op 12 november 1994 af:
Arnold Lantman (29 jaar Kluivers)
Jan van Duin (27 jaar Kluivers)
Cock Beemster (19 jaar Kluivers)
Mart Schrijver (11 jaar Prins der Kluivers als Prins Kluif I)
De nieuwe hofhouding werd deze avond op bijzondere wijze gepresenteerd. Zo kwamen er drie personen als reuzenvarkens verkleed de feestzaal binnen en na een spectaculair demasqué traden Willem Veldt (Prins Kluif II) en zijn hofdames Kelly en Mieke Beemsterboer aan. Ook volgende er drie nieuwe Raadsleden aan: Jeroen van Arnhem, René Beers en Michel van Duin begonnen als nieuwe aanwinsten voor de Raad van Elf.

Meer veranderingen in 1995: door het veranderende uitgaanspatroon van de Waarlandse jongeren wordt carnaval niet afgesloten met de Dikke Dinsdag, maar is het feest op zaterdagavond. Zoals eerder benoemd verviel hiermee de Boerenbruiloft.

In 1996 deden De Kluivers voor het eerst mee aan een optocht buiten het eigen Waarland, namelijk in Knorrenburg (Sint Maarten). Hier werd één week eerder carnaval gevierd, omdat men tijdens de oprichting van de carnavalsvereniging in Sint Maarten geen ruimte zag om het feest gelijktijdig met De Kluivers in Waarland en de Muggenbruger Ukketukkers uit Schagen te vieren.

Doordat in 1996 de Kluivenhof (Sabinahof) met sluiting wordt bedreigd, komt er een einde aan de vijfentwintigjarige traditie om samen met de bejaarden feest te vieren. op 13 februari 1972 waren we er voor het eerst, op 19 februari 1996 (voorlopig) voor het laatst.

33 jaar De Kluivers
Het 33-jarig jubileum werd in de Kluivenhoorn gevierd met een receptie op 8 november 1997. Burgemeester Louter en wethouder Treur zijn hierbij aanwezig en zij spreken hun waardering uit voor alles wat De Kluivers de afgelopen jaren hebben gedaan, met in het bijzonder de aandacht die aan de jeugd werd geschonken.

Uit handen van Oud-raadslid Cees Groen neemt Prins Kluif II een nieuwe wietstok in ontvangst en de leden van de Raad van Elf ontvangen van de vereniging nieuwe capes en steken, waar zij de volgende elf jaar weer carnaval in Kluivenburg in mogen vieren!

Hoogtepunten uit het 3e lustrum:

17-1-1987 De Kluivers houden een spectaculair openingsfeest ter ere van het 22-jarig bestaan. De Havenzangers treden op.

7-2-1987 De jarige burgemeester Wesselink ontvangt het eerste exemplaar van het lustrumboek ‘De Kluivers 22 jaar, 1965-1987’ uit handen van voorzitter Jan Stoop, secretaris Arnold Lantman en Prins Kluif I.

27-2-1987 Mede-oprichter en secretaris Arnold Landman ontvangt de ‘Gouden Kluivers reversspeld’.

13-2-1988 De vijfde Boerenbruiloft met Lau en Bets Stoop-Vermeulen als bruidspaar.

15-2-1988 Tiny Sier en Jan Keizer uit Volendam treden op in Kluivenhof.

11-11-1988 Fanfare Samen Voorwaarts wordt uitgeroepen tot ‘Club van het Jaar’.

11-11-1988 Adjudant Peter Kuykhoven en Raadslid Jan Kuiper stappen op, Frank Smit wordt aangesteld als nieuwe adjudant.

4-2-1989 Burgemeester Wesselink opent carnaval, maar dit is wel zijn laatste keer. Voordat hij met pensioen gaat wordt hij gehuldigd in de Orde van de Snertpan

7-7-1989 Siem Bruin en zijn vrouw Simonette ontvangen het ‘Kluivers-jubileumtegeltableu’ voor hun 12,5 jarig huwelijk.

11-11-1989 Er treden zeven nieuwe dansmariekes toe tot De Kluivers: Wendy Bruin, Claudy Carnas, Renate Dekker, Maaike Hendrikx, Bianca Kuykhoven, Gitta Verhulst en Wendy Waccary. Tevens wordt IW3 uitgeroepen tot ‘Club van het Jaar’.

25-2-1990 Stichting B.A.K. brengt de krant ‘Kwartje Karnaval’ uit.

2-9-1990 De Kluivers organiseren de historische optocht voor het Eeuwfeest Slootgaard-Waarland.

9-11-1990 Na twaalf jaar treedt Piet Wit af uit het bestuur. Hodames Jolinda Groot-Stoop en Lieke de Waard worden opgevolgd door Miranda Koning en Renate Koppes.

29-10-1991 José Volkers-Blokdijk volgt Piet Wit op als bestuurslid.

1-3-1992 Raadsleden Nico Post en René Stoop introduceren de Twintrofee als prijs bij de paren in de optocht. Marc Bruin en Menno Wit zijn de eerste winnaars.

14-11-1992 Siem Stam treedt terug uit het bestuur, maar blijft wel in de Raad van Elf.

23-2-1993 In kleine kring wordt er afscheid genomen van Nel van Duin-Schrijver en Rita Hoedjes-Houtenbos, die jarenlang de Miniraad hebben begeleid. Anneke Kuiper-Engel en Bea van Polen-Bos volgen hen op.

28-9-1993 Jurylid Pé Beers komt bij een ongeval om het leven.

13-11-1993 Adjudant Frank Smit en Raadslid Giel Mol treden af. Cor van Herk is de nieuwe adjudant, Arjan Smit treedt toe tot de Raad en Ton Masteling wordt bestuurslid.

11-2-1994 Prins Kluif I wordt gehuldigd voor zijn jubileum elf jaar Prins der Kluivers te zijn.

14-2-1994 Siem Bruin en Jan Stoop ontvangen beiden de ‘Gouden Kluivers reversspeld’. Mart Schrijver ontvangt een voor dat jaar extra Orde van de Snertpan.

18-10-1994 Cock Beemster en Arnold Lantman treden af als bestuursleden, Siem Bruin neemt de voorzittershamer over van Jan Stoop. Jan blijft als vice-voorzitter in het bestuur. Jolinda Groot-Stoop en Miranda Tesselaar-Koning versterken het bestuur.

12-11-1994 Willem Veldt wordt met zijn hofdames Kelly en Mieke Beemsterboer geïnstalleerd als Prins Kluif II, opvolger van Mart Schrijver, Renate Masteling-Koppes en Miranda Tesselaar-Koning. Jeroen van Arnhem, René Beers en Michel van Duin treden toe tot de Raad.

11-11-1995 Miranda Tesselaar-Koning en Jan Stoop stoppen in het bestuur. Will Borst wordt aan het bestuur toegevoegd. In de Raad van Elf vertrekken Rinus Koning, Arjan Smit en Jos Zutt, Bert de Reus en Jacco de Waard treden toe.

16-2-1996 Jurylid Niek van Ophem overlijdt vlak voor de opening van Kluivenburg.

19-2-1996 Laatste keer viering carnaval in Kluivenhof, in verband met mogelijke sluiting van het verzorgingshuis.

15-10-1996 Tonny Bruin-Berkers stapt uit het bestuur, Maikel Gielens en Siem Stam worden nieuwe bestuursleden.

9-11-1996 Grote veranderingen bij de dansmariekes, waar Marleen Bes, Esther van Duin, Bianca van Raay, Marianne Roozendaal, Mathilde Veldt, Jolanda Vis en Pauline Zutt opstappen. Gelukkig treden Pauline Bruin, Natasja Effern, Brenda Houtenbos, Annemarie Kamper, Annemarie Roozendaal en Kim Troost toe, zodat er voldoende talent in de groep blijft. Marleen Bes vervangt Mieke Beemsterboer als Hofdame.

9-1-1998 Voorzitter Siem Bruin ontvangt het eerste exemplaar van het boek ‘De Kluivers 33 jaar, 1965-1998’.