2008-2020

De Kluivers beginnen aan hun 5e karnavalslustrum

In 2008 zijn de Kluivers allang niet meer weg te denken uit het Waarland. In aanloop naar het 44-jarig bestaan in 2009 willen De Kluivers er dan ook een schepje bovenop doen. Zo werd er naast de K4 (ons programmaboekje wat is afgeleid van de Waarlandse dorpskrant W4) een jubileumboek gemaakt, welke in full-colour werd uitgegeven. Hierin was niet alleen de kroniek van de laatste 11 jaar te vinden, maar de commissie heeft hard gewerkt om ook interviews met oud-leden en vele foto’s op te duiken.
De kaft van deze jubileumuitgave is van hetzelfde ontwerp als die van de nieuwe Raadstafels. Deze zijn door de Kluivenburgse bouwploeg bedacht, ontworpen en helemaal zelfgemaakt, en sieren vanaf 2008 het podium. Het was toch al een druk jaar voor deze bouwploeg, want in plaats van een wagen te bouwen die voor de prijzen ging, werd er een geheel nieuwe prinsenwagen gebouwd. Een frame rondom een oude trekker van Koos Bruin werd deskundig gefabriceerd, zodat de chauffeur midden in de wagen kwam te zitten. In de jaren daarna zou blijken dat we een aantal hele goede bestuurders in de vereniging zouden hebben…

In het jubileumjaar hadden we de eer dat burgemeester Enno Brommet op vrijdagmiddag bereid was om Prins Hap IV de sleutel van Kluivenburg te overhandigen, waarna een zeer druk bezochte jeugdavond volgde. Het mega grote springkussen met klittenbandwand was een groot succes: alleen een beetje een te groot succes voor de maximale hoogte in de zaal van de Kluivenhoorn. Met een beetje improviseren konden de kinderen buiten achter de Kluivenhoorn door sterke Kluiverhanden tegen de (zachte) muur aan gegooid worden.

De zaterdag van dit jubileumjaar kende weer een ouderwetse Boerenbruiloft, met Giel en Mirjam Mol als gelukkig bruidspaar. Hun tweelingdochters Kelly en Mandy zaten toen al bij de dansmariekes, maar waren net zo verrast als iedereen.
Sinds dit jubileum sieren de gele Kluivervlaggen tijdens karnaval de straten van Kluivenburg, wat goed te zien was tijdens de lange optocht op de zondag. Meer dan 700 foto’s werden er door de Kluivers gemaakt, en dat was geen overbodige luxe.
Ook nieuw was dat De Kluivers op dinsdagochtend de jongsten van Kluivenburg gingen bezoeken bij de kinderopvang. Vanaf dit lustrum komen De Kluivers dus echt in beeld van héél jong tot héél oud.

Het 45e jaar van De Kluivers start met een aantal nieuwe gezichten, ter opvolging van hen die na het lustrum zijn afgezwaaid. In het oog springen Kelly en Mandy Mol, die als nieuwe hofdames Prins Hap IV bijstaan nadat Esther van Duin en Brenda Houtenbos bekend maakten zich met andere taken binnen de vereniging bezig te gaan houden. Ook in Kluivenhoorn (Café de Posthoorn) komen nieuwe gezichten terug: Angela en Dick Schuurman bestieren de kroeg waar De Kluivers hun festiviteiten organiseren. Met Renée Schoo en Annemiek Volkers worden ook de Knieskoiffies weer op sterkte gebracht.
De appel valt niet ver van de boom, dat blijkt bij De Kluivers maar al te vaak. Ook in 2010, wanneer Mini-adjudant Rick Veeman met zijn vader mee mag lopen: is dit een voorproefje voor opvolging later?

Het voorwoord van de K4 2010-2011 lijkt wat ‘dramatisch’ te beginnen: “Als ik dit schrijf ben ik het nog, maar als u dit leest ben ik geen burgemeester van Harenkarpel meer. […] Wie namens het gemeentebestuur de sleutel overhandigt, mijn opvolger of de locoburgemeester weet ik nog niet, ik weet zelfs niet of er al een opvolger is dan.” Burgervader Enno Brommet neemt in 2010 afscheid van zijn ambt, gelukkig was er een wethouder te vinden die de Kluivenburgse sleutel aan Prins Hap IV kon overhandigen.
Dit jaar verdwijnt er ook een markant karakter uit de Raad van Elf: Fluitekruid is niet meer. Na 27 jaar neemt Siem Bruin (Racer) afscheid van de karnaval en overhandigt zijn belangrijkste kenmerk aan zijn ‘opvolger’ Skeitskluif, die middels het bekende fluitje de polonaise in de juiste richtingen mag dirigeren. Op financieel gebied wordt dat stokje ook overgedragen, omdat Maikel Gielens na ruim tien jaar de penningen in handen geeft van Patrick Stam als nieuwe Centenscraper.
Jarenlang stond de dinsdagmiddag in het teken van de talenten en de jacht daarop, maar in 2011 wordt er een nieuw fenomeen in het leven geroepen: gebaseerd op het populaire tv-programma gaan de kinderen van groepen 4 t/m 8 van de Sint Jan school helemaal op in ‘Minute to win it’, wat door de nieuwe Kindercommissie is gemaakt. Een groot succes, want deze opzet blijft de komende jaren terugkomen.

In 2010 de familie Veeman, in 2012 de familie Stam: Siem, Bianca, Sharon en Megan maken dit jaar allemaal deel uit van de Kluiverfamilie als Megan wordt gekozen voor de Miniraad. Prins, Schenkel, Knieskoiffie en Miniraad, het zou een druk jaar voor de familie worden. Minder druk wordt het voor de stoppende leden dit seizoen, met Joan Jorink (de creatieve Freubelkluif van het bestuur) en Marian Volkers die een speciale vermelding verdienen. Die laatste heeft vele filmbanden vol geschoten, waardoor we jaren later de beelden van weleer terug hebben kunnen kijken.
Ook Simone Dam, Rutger Valk en Wendy Relou-Reeders verlieten de vereniging, Richard Stolk, Britt de Jong en Matthia Mentink kwamen erbij.

Prinsenballen zijn de verbinding tussen carnavalsverenigingen uit verschillende dorpen en vaak buitengewoon gezellige avonden, waarbij de ‘thuisvereniging’ zich zo goed mogelijk presenteert aan de bezoekers. Zo ook in 2013, toen De Kluivers zoals ieder jaar weer twee keer op bezoek gingen in de regio. Tot op heden wordt er nog nagepraat over het prinsenbal bij de Haringhoppers uit Enkhuizen, waar de avond in het teken stond van de vele blaaskapellen die het pittoreske dorp rijk is. Het andere prinsenbal wat werd bezocht was dat van de Tjibbetjobbers in Heerhugowaard, die een grote tent op hadden gezet waar het feest in kon worden gevierd, een ambiance die we niet zo vaak zien en zeer gezellig.
Moos Vrijhoef, Daan Osinga en Remco Le Noble traden aan in de Raad van Elf.

Nieuw hoofdstuk op een nieuwe locatie
“Er was eens…” …Karnaval in Kluivenburg 2013-2014. Met dit thema gingen de Kluivers namelijk de 49e editie in, nog steeds onder leiding van Prins Hap IV, Kelly en Mandy en Adjudant HJ, maar inmiddels wel in de nieuwe gemeente Schagen én op een nieuwe locatie. Na enkele roerige jaren is de Kluivenhoorn namelijk ter ziele gegaan en hebben de Kluivers een nieuw onderkomen weten te vinden in het Waarlands Dorpshuis, die tijdens karnaval sindsdien wordt omgedoopt in “De Snertpan”.
Ook werd er afscheid genomen van het traditionele karnavalsweekend van zaterdag t/m dinsdag. De Kluivers begonnen vanaf dit jaar al op de vrijdag met de opening in het Sabinahof, waarna het weekend doorliep tot de maandagmiddag. Daar eindigde karnaval met het afscheid van de Miniraad, waarna De Kluivers hun karnaval afsloten met hun besloten avond. Nieuwe locatie, nieuw programma en hopelijk nieuw elan na de magere jaren die geweest waren.
Smulkluif, Goinkluif en Stalen Kluif maakten als lid van de vereniging deze verhuizing niet meer mee, Richard van Duin, Ron Nolten en Patrick de Waard namen afscheid. Maar geen paniek, want met Demi Borst, Pepijn Gielens, Jay Schuyt en Rick van Herk werd de vereniging weer voltallig.

De liefde komt tijdens karnavalsweekenden veelvuldig naar voren, maar uniek was het succesvolle aanzoek van Kissieskluif Jeroen aan zijn Suus, waarna zij in 2014 in het huwelijksbootje stapten. Ook de beide hofdames vonden hun liefdesgeluk in de vereniging en wonen vanaf 2014 samen met ‘hun’ Raadsleden.

Niet zo vreemd dat het thema van 2014-2015 “Liefde is…” was, dus. Dit jaar werd afgetrapt met een geweldig prinsenbal, waarbij niet minder dan 12 verenigingen op bezoek kwamen in het Dorpshuis en we voor het eerst (en niet voor het laatst) de band 8-PM op zagen treden. Prins Hap IV opende zijn 11e seizoen en trad daarmee toe tot een select gezelschap van Prinsen der Kluivenburg die 11 jaar de scepter zwaaiden over Kluivenburg. Alleen Prins Hap III en Prins Kluif I gingen hem daarin voor.
Afscheid nemen deden we voorafgaand aan dit seizoen van Takkekluif Frank Volkers, Knieskoiffie Sharon Stam, Schenkels Rick van Herk en Arnold Mulders, en Centenscraper Patrick Stam. Deze laatste functie ging over naar de dochter van Strukkenboer: Anniek Bruin.
Maarrr… nieuwe leden waren er ook genoeg: (herintreder) Simone Dam, Floor Groot (van Kontekluif), Joke Biersteker, Ilse Konijn, Anne Stoop, Megan Stam en Kim Danenberg traden toe tot de vereniging.
Na de optocht van 2015 klonken wederom de klanken van 8-PM in de goed gevulde Snertpan en de polonaise onder aanvoering van Prins Hap IV gingen tot laat door…

Prins ? der Kluivers
Na 11 jaar Prins Hap IV lag het al in de lijn der verwachting en inderdaad maakte Siem Stam plaats voor zijn opvolger. Echter, tot het aller-, allerlaatste moment wist slechts een zeer klein gezelschap de identiteit van de nieuwe Prins. De hofhouding van Prins Hap IV draaide perfect, maar toch zwaaide hij af en moest het bestuur op zoek naar een opvolger. Het bestuur van Opperkluif Will Borst én Adjudant Hein-Jan… en dat was ook precies het comité die de identiteit van Prins Kluif V kende: Hein-Jan Veeman werd als nieuwe Prins onthuld (met medewerking van amateuracteur Eric Bakker) en hij zorgde met een herintreder voor een nieuwe adjudant: Adjudant Gajeslaier Jacco de Waard. Een grote verrassing aan het einde van alle speculaties.

Siem Stam nam dus afscheid, samen met Raadslid Moos Vrijhoef, maar naast Jacco de Waard waren ook (herintreder) Ron Nolten, (zoon van de nieuwe Prins) Rick Veeman en Buurkluif Paul Vast nieuwe (?) gezichten in de vereniging. Rick Veeman ontving vlak na zijn installatie als Raadslid ook direct een verrassing: voor het ophalen van de nieuwe Prinsenwagen vanuit Ossendrecht ontving hij de Siem Stam Opsteker.

Een nieuwe Prinsenwagen dus ook nog in 2016, die helemaal uit het zuiden des lands vandaan moest komen en waar met veel werk een ware Kluiverswagen van werd gebouwd, inclusief schitterende polyester schilden, die sindsdien de wagen én de feestzaal sieren.

Eind 2016 traden Rick Komen en Ray Schoo aan in de Raad van Elf als respectievelijk Kookkluif en IJdelkluif. De eerste is omdat hij kok is (logisch toch?) en de tweede vroeg zich oprecht af waarom hij als IJdelkluif door het leven ging. Nadat we hem uitlegden dat het niet helemaal gebruikelijk is als een man een uur voor de spiegel staat ’s ochtends en als enige Raadslid een pot gel mee neemt naar een karnavalsfeest, viel het kwartje bij Ray.

De Kluivers trokken in februari 2017 naar het hoge noorden, om bij De Oeletoeters in Sneek hun 44-jarig bestaan mee te maken. Adjudant Jacco kon een heuse Kluiversbus regelen en als chauffeur stuurde hij in winters weer de Kluivers zelf de Afsluitdijk over. Niet minder van 44 verenigingen waren voor een groots indoorfestival uitgenodigd en de Friezen bewezen dat ook daar carnaval zeer uitbundig gevierd kan worden.

Met de band De Woudrukkers pakten De Kluivers op de zaterdagavond van Kluivenburg 2017 behoorlijk uit, maar opnieuw was het trekken om de publieke belangstelling op gang te krijgen. De gezelligheid was er niet minder om, maar de opkomst bleef mager ten opzichte van het affiche.
De zondag daarentegen was een groot succes, met een optocht onder rustige, droge weersomstandigheden en de Waarlandse band Bitterfly vermaakte de zaal zeer naar behoren.

Met het thema Amerika werd seizoen 2017-2018 gevierd en op de openingsavond meteen ook groots geopend. Opperkluif Will Borst had de eer om twee prominente, stoppende leden te bevorderen tot Erelid der Kluivers: Jolinda Groot-Stoop en Koos Bruin (Strukkenboer). Jolinda is 30 jaar en Koos maar liefst 33 jaar lid geweest van de vereniging, een prestatie die maar nauwelijks geëvenaard is in het verleden. Bart Beets treedt toe in de Raad van Elf en vlak na de openingsavond kwam ook Wilfred Groen spontaan met een aanmelding. Hydrokluif en Crosskluif werden zodoende toegevoegd aan de Raad. Babette Beukers verruilde de Pontcivielen uit Burgerbrug voor de Kluivers, de afstand vanuit haar woonplaats Petten was naar eigen zeggen geen probleem.
Ook maakte de preses van de vereniging bekend de denktank “WaKa2020” in het leven te roepen, om na te denken over hoe karnaval in Waarland over een aantal jaren nog gevierd moet worden. De bezoekersaantallen zijn sinds de verhuizing naar het Dorpshuis weliswaar weer iets opgelopen, maar nog steeds kwamen De Kluivers niet in de buurt van de successen uit het verleden. Er moest iets veranderen, maar het was nog ongewis wat.

De bouwploeg pakte in 2018 uit met een prachtig schip (van Columbus), die in meerdere optochten in de prijzen viel. Vooral de hydraulisch uitschuifbare mast (benodigd voor transport en lage stukken in de optochten) sprong in het oog bij dit gigantische bouwwerk. Op de vrijdagmiddag werd Jolinda opnieuw geëerd, ditmaal met de Orde van de Snertpan. Ook dit jaar speelden de Woudrukkers weer op zaterdagavond, waarbij de opkomst iets groter was dan het jaar ervoor, maar het hield weer niet over.
Op de maandag werd de krant gehaald, toen de kinderen van de St. Jan school het WK polonaise lopen deden richting de Snertpan. Of de ‘W’ in ‘WK’ voor Waarland of wereld stond, vertellen de verhalen niet.

Op naar het jubileum: 55 jaar karnaval in Waarland
Jacco de Waard besluit om eind 2018 écht afscheid te nemen van De Kluivers en Erwin Dam wordt de nieuwe adjudant aan de zijde van Prins Kluif V. Na 20 jaar lidmaatschap verlaat Mieke van Arnhem de vereniging, ook van Anne Stoop, Kim Danenberg en Ilse Konijn werd afscheid genomen. Erwin Dam (11 jaar) en Brenda Houtenbos (22 jaar) wordt voor hun jubileum in het zonnetje gezet. Op de vrijdag van karnaval 2019 wordt er op de valreep toch ook nog een nieuw Raadslid geïnstalleerd: Jordi Bakker (vriend van Simone Dam) wordt bevorderd tot Sprintkluif.

De optocht van 2019 stond op losse schroeven door het slechte weer, het waaide hard en de regen maakte het er niet aangenamer op. Toch was de optocht in 54 jaar tijd nog nooit afgelast geweest (alleen een keer een uur verlaat), en dat zou nu ook niet gebeuren. Doorweekt maar voldaan keerden de deelnemers terug in de Snertpan, waar Bitterfly iedereen weer verwarmde met hun muzikale klanken.

Karnaval 2019 eindigde op maandagavond onverwacht voor velen: Opperkluif Will Borst kondigde zijn directe vertrek aan, waardoor er bij de Snarkavond een week later door de vereniging gestemd werd over een nieuwe voorzitter. Dit werd Ivo Le Noble, die de voorzittershamer op de openingsavond van 2019-2020 uit handen van de scheidende preses overhandigd kreeg.

In aanloop naar karnaval worden er voor het eerst heuse Raadsvergaderingen gehouden, die volledig in het teken staan van ‘raadgeving’ aan het bestuur over de onderdelen van karnaval. Deze avonden werden zeer gezellig en tot in de kleine uurtjes werd er druk vergaderd over de beste manier om karnaval nu en in de toekomst vorm te geven. Of dit ook werkelijkheid gaat worden is aan het bestuur, maar het toonde in ieder geval de betrokkenheid bij de vereniging, die na 55 jaar dus nog onverminderd groot is.

De commissie K55 (Esther van Duin, Hein Jan Veeman, Kelly Dam-Mol, Brenda Houtenbos, Remco Le Noble en Jolinda Groot-Stoop) heeft het programma rond het 55-jarig bestaan vormgegeven en de Kluivers maakten zich op voor het jubileum in Kluivenburg 2020.